ประกาศแจ้งเจ้าของร้านหรือนายจ้างชาวไทยในสาธารณรัฐเช็ก

03/04/2557

สถานเอกอัครราชทูตขอความร่วมมือเจ้าของร้านและนายจ้างในการมอบใบรับคำร้องขอต่อวีซ่าที่ได้รับจากหน่วยงานตำรวจที่ดูแลเรื่องวีซ่าของคนต่างชาติในเช็กให้กับพนักงานคนไทยถือไว้ ในกรณีที่มีการเรียกตรวจจากเจ้าหน้าที่ตำรวจเช็ก เนื่องจากเมื่อเดือนมีนาคม 2557 เวลากลางดึก หญิงไทยคนหนึ่งกำลังเดินทางกลับบ้านหลังเลิกงาน ได้ถูกตำรวจเรียกตรวจวีซ่า แต่หญิงไทยคนนี้ไม่มีหลักฐานเอกสารเพื่อแสดงต่อเจ้าหน้าที่ตำรวจว่าอยู่ในระหว่างรอวีซ่า และตำรวจไม่พบข้อมูลการขอต่อวีซ่าในฐานข้อมูล ดังนั้น ตำรวจจึงกักตัวไว้ที่สถานีตำรวจเป็นเวลา 1 คืน ตามที่กฎหมายให้อำนาจตำรวจสามารถกักตัวผู้ต้องสงสัยไว้สอบสวนข้อเท็จจริงได้ เป็นเวลา 24 ชั่วโมง ดังนั้น สถานเอกอัครราชทูตจึงใคร่ขอความร่วมมือเจ้าของร้านและนายจ้างในการมอบใบรับคำร้องขอต่อวีซ่าฯ ให้กับพนักงานคนไทยถือไว้ตลอดเวลา เพื่อป้องกันปัญหาที่จะเกิดขึ้นข้างต้น

 

Dear Employers, owners of Thai massage salons, The Royal Thai Embassy would like to ask for your cooperation in the following issue: The Embassy was recently reported the several cases of the Thai citizens who were detained at the Police station during regular Foreign Police controls upon their legal status of stay in the Czech Republic. They cannot provide any evidence to the Police that their visa or stay has been in the process of extension. Unfortunately, due to some reasons, the Police officer on duty could not find their names in the database. According to the regulation, the Czech Foreign Police has the rights to detain a foreigner up to 24hrs in order to clear the situation. The Thai workers have been facing difficulties, primarily in the situations when they are on the way to their home after working at night. In this connection, the Embassy would appreciate it very much if you could always provide your Thai employees with a copy of document from the Ministry of Interior of the Czech Republic showing that their visa or stay in the Czech Republic is in the process of extension and therefore their stay in the country is legal. Thank you for your understanding and looking forward to your extend cooperation in the near future.

 

Vážení zaměstnavatelé, majitelé thajských masážních salonů, Velvyslanectví Thajského království by Vás tímto rádo požádalo o spolupráci při řešení následující záležitosti: V poslední době bylo Velvyslanectví informováno o několika případech, kdy thajští občané byli při provádění běžných kontrol legálního pobytu Cizineckou policií zadrženi na policejní stanici. Tito občané nemohli nijak prokázat, že jejich vízum či pobyt je v procesu prodlužování a přítomný policejní úředník bohužel nebyl schopen z blíže nespecifikovaných důvodů dohledat jejich jména v databázi. Pro účely objasnění daného stavu má Cizinecká policie ze zákona právo zadržet cizince až na 24 hodin. Thajští občané byli vystaveni těmto nepříjemnostem zejména v nočních hodinách při cestě z práce domů. V této souvislosti by Velvyslanectví velmi ocenilo, pokud byste vždy poskytli vašim thajským zaměstnancům kopii příslušného dokumentu z Ministerstva vnitra ČR, který prokazuje, že jejich vízum či pobyt v ČR je v procesu prodlužování, a proto je jejich pobyt v zemi legální. Děkujeme Vám za vaše pochopení a těšíme se na vzájemnou spolupráci v blízké budoucnosti.


Top