Tiskové prohlášení MZV Thajska k aktuální politické situaci

30/05/2557

29. května  2014 14:11:53 Dne  29 . května 2014 uspořádal mluvčí   Ministerstva zahraničí Thajska, Sek Wannamethee,  s pomocí Generálporučíka Chatchalerma Chalermsukha, zástupce velitele Thajské královské armády, pro zahraniční novináře  tiskovou konferenci týkající se současné  situace v Thajsku  . Tiskové konference se zúčastnilo  52 zahraničních novinářů z 33 zpravodajských agentur. Shrnutí:


1. Odůvodnění kroků Národní rady  pro udržení míru a pořádku (NCPO): Je nutné situaci vnímat v kontextu 6 uplynulých měsíců, které byly provázeny  politickými otřesy. Nesmiřitelné názorové  rozdíly a  postoje vedly k eskalaci násilí. Armáda byla donucena převzít kontrolu nad správou země, aby zabránila  zhoršování situace a  naopak zajistila její zklidnění, tak  aby všechny strany  „vychladly“. Dne 26.května byl královským nařízením oficiálně jmenován velitel NCPO. Tento akt je obvyklým postupem, kterým thajský  konstituční monarcha jmenuje do funkce   zástupce státních orgánů.  Je nutno zdůraznit, že monarcha je nestranný a  nadstranický.

2. Poslední události

2.1 Svoboda médií: Jak zahraniční, tak domácí novináři mají možnost cestovat po Thajsku, psát články a poskytovat přesné informace. Většina pozemních, satelitních i kabelových televizních kanálů a rádiových stanic již pokračuje ve svém normálním vysílání.

2.2  Stanné právo: Stanné právo a zákaz vycházení byly zavedeny z důvodu obnovení klidu a pořádku a k zamezení nechtěných incidentů. Rada se  především velmi pečlivě stará o výkon státní správy.  K obnovení míru a  pořádku  byla dosud  použita pouze 2 ze 16 ustanovení Zákona o stanném právu z r. 2457 Buddhovy Ery  (1914).

2.3 Předvolání politických představitelů: Skupina hlavních politických představitelů byla předvolána v zájmu  snížení napětí. Se všemi bylo dobře zacházeno a byli náležitě ubytováni.  Jejich pohyb byl omezen s cílem zajistit dostatečnou dobu pro zklidnění a „vychladnutí“.  Během 7 dnů ode dne, kdy se dostavili k NCPO  jim byl umožněn návrat domů.

3. Uvažované budoucí kroky NCPO

3.1 Státní správa Prioritou NCPO je zajistit, aby státní správa  fungovala standardně, z tohoto důvodu byli náměstci všech ministerstev pověřeni jejich řízením. Rada se bude soustředit zejména na zavádění projektů týkajících se zkvalitňování života občanů a na prosazování sociální stability, jakož i na  klíčové oblasti veřejné politiky.

3.2 Závazky k mezinárodnímu společenství S vědomím toho, že žádná země nemůže zastávat izolacionistické postoje v dnešním  globalizovaném světe,  bude Thajsko nadále pokračovat ve své proaktivní zahraniční politice, jak na multilaterální, tak na bilaterální úrovni. NCPO potvrdila, že status všech diplomatických vztahů mezi Thajským královstvím a cizími státy zůstává nezměněn.

3.3 Cesta k všeobecným volbám Cílem NCPO  je vytvoření správných podmínek k národnímu smíření a k prosazení reforem. Svobodné a férové všeobecné volby by měly být završením výše jmenovaného. Dvě klíčové reformní iniciativy zahrnují  vytvoření Národního rekonciliačního centra a reformu státní služby.

* * * * * Zdroj: http://www.mfa.go.th/main/en/media-center/28/46099-Spokesperson-of-the-MFA-briefs-the-foreign-media-o.html    


Top